Főoldal » 2013 » Január » 9 » 20 éve jelent meg a History kazetta
11:20 AM
20 éve jelent meg a History kazetta
A delfinek hangja – avagy az Alphaville történelem első fejezete
 
Amikor tavaly belekezdtem ennek a blognak az elindításába és megírtam az első néhány bejegyzésemet, még nem igazán tudtam, merre is veszem majd az utam az Alphaville-lel kapcsolatos írásaimmal. Mára ez valamelyest már realizálódott, mert úgy gondoltam, hogy inkább a múlt felé kacsingatok, próbálom felidézni régi emlékeimet az együttessel és zenéjével kapcsolatban. Persze ez nem azt jelenti, hogy az aktuális dolgokra éppen ne térnék majd ki, hiszen, ha minden igaz idén ismét lesz egy új album. Az idei év ráadásul nem tartogat annyi kerek évfordulót, mint a tavalyi, így sokkal kevesebb lesz az, amire emlékezni kell, ennek a szempontnak megfelelve. Nos, e kevés kerek évforduló közül jöjjön az első idei.
 
1993 januárjában, az akkor már javában működő berlini, hivatalos Alphaville Fanclub, a MoonOffice, elkezdte postázni az együttes rajongóinak arra az évre vonatkozó meglepetését, egy kazettát.
20 évvel ezelőtt még jóval elterjedtebbek voltak ezek a mára már szinte teljesen eltűnt hanghordozók, ám a kazi megjelenése valóban az volt akkoriban, aminek szánták: meglepetés. Az amúgy is óriási csend a zenekar körül (már 4 év telt el az utolsó új anyag a The Breathtaking Blue megjelenése óta) kissé szűnni látszott, további reménysugarat pedig Marian első albumának megjelenése hozott, annak 1992-es megjelenésével. Azzal csak az az egy bajom volt, hogy mégsem Alphaville lemezként került forgalomba. Szóval hiába volt 92-ben válogatás album és Marian szóló, valahogy mégsem volt az igazi.
 
Ezt talán érezte az együttes is, ezért döntöttek úgy, hogy körülnéznek addigi 10 éves munkájukat tartalmazó archívumukban és tizedik születésnapjukat ünnepelve, összedobnak egy újabb válogatást, igaz ezúttal csak a rajongóiknak. A History néven „megjelent” album – mert hát tulajdonképpen ez is az volt – remekül mutatta meg, hogyan is gondolkodik az együttes a válogatásokat illetően. Szerintem ez volt az alapötlete és előfutára is a 6 évvel később napvilágot látott Dreamscapes gyűjteménynek. No, de ne rohanjunk annyit előre, maradjunk az éppen húsz éves History mellett.

Teljesen elképedtem, amikor megkaptam és óriási izgalommal bontottam ki és tettem a lejátszómba a kazettát. Mellékelten küldtek hozzá egy tájékoztatót is, amely tartalmazta a részletes track listát.
A borítóra túlságosan nem fektettek nagy hangsúlyt, de igazán érdekesre sikerült. A fehér alapon egy rajz látható a három tagról, akiket delfinekként ábrázoltak, abban a beállításban, mint ahogy az az Afternoons In Utopia borítóján látható. Felül az Alphaville, a kép alatt pedig a History cím olvasható. A belső oldalon a számok címei láthatók és tulajdonképpen ennyi.
Jóval érdekesebb azonban az, ami a szalagon hallható.
 
A 14 dal között leginkább már ismert dalok korai demo változatait hallhatjuk, de van itt kettő koncert felvétel 1987-ből, találunk egy Forever Young reggae feldolgozást és egy szintén ki nem adott And I Wonder remixet. És hogy miért is szólt ez akkorát 1993 elején? Talán azért, mert olyan dolgokat mutattak meg nekünk, amikről addig álmodni sem mertünk. Mit álmodni? Gondolni sem gondoltam soha arra, hogy ilyen felvételek léteznek és egyszer meg is mutatják őket. Így aztán igazi felfrissülést hozott ez az ínyencnek számító szalag a már meglévő gyűjteményembe.
 
A kazettát a mai napig féltve őrzöm, s mivel idővel hallgatni már nem igazán tudtam, készítettem belőle egy digitalizált változatot az évezred elején – csak hogy haladjunk a korral. Szóval ez a darab is ott figyel azóta CD formátumban is az Alphaville lemezeim között.
Megtekintések száma: 1424 | Hozzáadta:: vafe