Főoldal » 2016 » Március » 28 » 30 éve jelent meg a Dance With Me
8:45 AM
30 éve jelent meg a Dance With Me

Csillagporban ébredő kristálytetők alatt

Az idei év az Utopia lemez és a hozzá kapcsolódó kislemezek jubileumáról szól majd – ha csak ki nem jön végre a már kilátásba helyezett Strange Attractor – és hát mindjárt kezdhetem is a sort a Dance With Me 30. szülinapjával. Meglehetősen nehezen éltem meg azt az időszakot, mert hát akkorra már nagy Alphaville fan lettem, a visszatérő kislemez megjelenése pedig elég sokat váratott magára. Akkoriban Magyarországon egy-két olyan valamire való rádióműsor volt, amelyből tájékozódni lehetett a külföldi könnyűzene éppen aktuális helyzetéről. 15 évvel ezelőtt írtam a Dreamscapes – ahogy én megéltem című mementómat, amelyből most ide másoltam az erre az időszakra vonatkozó élményeimet:

1986 is érdekes volt. Kezdődött mindjárt azzal, hogy sikerült megszereznem a zenekar autogram címét és lázas levélírásba kezdtem. Majd édesanyám barátnője lefordította a levelet németre. Egy hónap múlva jött a válasz egy nagyszerű autogram kártyával. A zenekar a jet setes szerelésében, hát baromira tetszett. El is indítottam a suliban ezzel kapcsolatban egyfajta inváziót, sokan írtak és kaptak választ. A döbbenet akkor következett be, amikor az egyik osztálytársam egy újabb képet kapott. Közben ugyanis megjelent a második lemez és új kártyát küldtek hozzá. Az is baromi jó kép volt, tetszett nagyon az új szerelésük – azokra a hosszú kabátokra, vagy inkább köpenyekre gondolok.
Aztán a Poptarisznyából értesültem arról, hogy az AV pereskedik a lemeztársaságával, és hogy jogi és pénzügyi viták miatt késik annyit a második album. Végül is március végén (egészen pontosan 1986. március 27-én) megjelenhetett a „táncolj velem” kislemez. Sosem felejtem el azt a vasárnap délutánt: a Poptarisznyában 3x ment le az új dal. Elsőként azzal kezdődött a műsor, másodszor a magnósoknak szóló blokkban hangzott el – itt vettem fel én is, harmadszorra pedig a 7 órai hírek után, a maxi verzióval folytatódott a műsor. Hát teljesen kész voltam! Másnap ujjongtunk a suliban, mindenki az új dalról áradozott. Vezette is sokáig a Pop Tari Top listát, sőt az év végi összesítést is megnyerte. Miután Hegedűs László elmesélte a zenekarnak egy berlini találkozásukkor azt, hogy a Poptarisznya hallgatói szerint ez a dal volt Magyarországon a legnépszerűbb 1986-ban, úgy döntöttek, hogy nálunk forgatják majd le soron következő klipjüket.
Na de ez már egy másik történet…  

A már évekkel ezelőtt leírt gondolataimat erről a kislemezről itt lehet elolvasni, befejezésül pedig hadd álljanak itt Marian gondolatai a szülinapos lemezről, amelyek még s So80s album kommentjei között szerepeltek:

Dance With Me

A jól ismert gyors változat mellett gyakran játszottuk egy lassú, zongorás verzióját a Dance With Me-nek a koncertjeink ráadásában. Mindkét változatot szeretem. Valójában az eredeti demo 1986-ból egy ballada volt, ellentétben a Forever Young-gal, amely eredetileg egy gyors dal volt a legelső időkben. Valószínűleg ezért van a Dance With Me-nek egy varázslatos, János-arcú természete. Ha lassan és nyugodtan játszod, hihetetlenül szomorú és nosztalgikus, ha pedig a gyors változatát adod elő, eufórikus érzésed támad tőle. (2005. szeptember) 

The Mirror

Mondanál nekünk valamivel többet erről a dalról?

Gold: Ez az ellentétekről szól. A válasz egy kérdésre, a hold sötét oldala, egy tükör hátoldala, egy bezárt ajtó másik oldala, egy könyv belseje, egy színház kijárata, egy bakelit kislemez másik oldala… az ellentétek kapukat nyitnak másik világokba.

Mire utal a „szerkezet” kifejezés a dalban?

Gold: Ha jól emlékszem, a „szerkezet” a világit jelenti, a közeli oldalt, az úgynevezett igazi világot. Az egyik oldalon osztozunk egy másikkal, másrészről mindnyájunknak különböző nézetei vannak erről, valójában ez egy mérték, amelyben keresgélünk, anélkül hogy lehetőségünk lenne mást kitalálni. És egyszerűen, mert rabok vagyunk a saját meghatározásainkban.

Mit akartál kifejezni az „Útjelzőket készítünk az űrbéli mezőkhöz” sorral?

Gold: Ha elképzeled az útjelzőt, mint egy kívánságot vagy valamilyen vágyálmot, a készíteni lenne a helyes szó a meghatározásra a megvalósításhoz, a felismerésre, a valóságba való elengedéshez. (2001. augusztusa)

            

Megtekintések száma: 900 | Hozzáadta:: vafe