Főoldal » 2012 » Február » 8 » A Red Rose interjú - 1987. Budapest
11:15 AM
A Red Rose interjú - 1987. Budapest
Egy elveszett kazetta nyomában

Marian és a lányokBármennyire is hihetetlen, már 25 éve annak, hogy az Alphaville először járt Magyarországon, azért hogy videót forgasson a Red Rose című kislemezéhez. (1987. február 7-8.)
A klip magyar filmesek és zenészek közreműködésével készült el Fóton.
A korabeli interjú az együttessel évekig kallódott egy dobozban, ám a kazetta nemrég előkerült, s örömmel adom közre ezt a ma már igazi ritkaságnak számító felvételt.


Szeretem a csendes téli estéket. Talán azért, mert ilyenkor egy kicsivel több időm marad a zenehallgatásra, ami az utóbbi években bizony eléggé a háttérbe szorult.
Tévét is ritkán nézek, mert igyekszem hasznosabban eltölteni az időt. De a minap felkaptam a fejem egy híradás kapcsán, miszerint 1987-ben volt utoljára ilyen hideg és mozgalmas telünk. Hoppá! Az valóban egy mozgalmas tél volt, már ami a februárt illeti: igen, ekkor járt először Magyarországon az Alphaville, s habár inkognitóban forgatták le azt a bizonyos videót soron következő kislemezükhöz, azért a korabeli magyar média nem feledkezett meg róluk.

A mai napig tisztán él emlékezetemben az a februári este és az öcsém bekiabálása a nappaliból a fürdőszoba felé, miszerint: "Fecó, az Alphaville van a tv-ben!" Én, mint egy varázsszóra pattantam ki a kádból és őrült módjára rohantam a nappaliba. A tv-híradó végén mutatták őket, de arra, hogy mit mondott a műsorvezető, már nem emlékszem. Emlékszem viszont a bejátszott klip részletre, amikor is Marian füleire szegeződtek a trombiták. Döbbenetes volt. No, de maradjunk a csendes téli estéknél.

Már öt éve - a 20. évforduló kapcsán - is foglalkoztatott az a bizonyos rádió interjú, amit az együttessel készítettek akkoriban. E-mailben megkerestem a Magyar Rádió archívumát, akik pénzért akár cd-re is másolták volna a felvétet, ám mint kiderült, ezt az interjút már törölték az archívumukból. Eléggé csalódott voltam, és aztán le is tettem a dologról.

A saját kazettámat sokáig elveszettnek hittem, ám a kisfiam az elmúlt hétvégén a vendégszoba egyik szekrényéből egy nagy dobozt halászott elő. A kazettákból tornyokat épített és izgatottan hívott, hogy nézzem meg azokat. Szerintem 15 éve már, hogy elpakoltam a régi kazettáimat, de ha már így előkerültek, gondoltam megnézegetem azokat. A kisfiam lázasan segédkezett, pakolgatta azokat jobbra-balra, mígnem a kezembe akadt egy 60 perces BASF kazetta, amelyre a Pál Utcai Fiúk  "Ha jön az álom" című albuma volt rögzítve. A dallista végén pedig apró betűkkel odabiggyesztve: AV interjú Bp-87. Majd kiugrott a szívem a helyéről, annyira megörültem. Felforgattam a lomost, hogy előkerítsek egy valamennyire megszólaló magnót, hogy meghallgathassam. Megszólalt. Idejét sem tudom, mikor hallottam utoljára, de bizonyos részek olyannyira megmaradtak bennem, hogy azon kaptam magam, hogy én is mondtam a szinkron szövegét.

Nem emlékszem arra sem, hogy hol is rögzítettem, de arra igen, hogy ez az interjú talán az Ötödik sebesség című műsorban ment le először a Petőfi Rádióban. Aztán a Poptarisznyában is elhangzott, lehet, hogy innen van meg. Érdekességképpen hadd jegyezem meg, hogy ennek az interjúnak nekem volt egy másik változata is, amit évekkel később az Egri Rádiótól kaptam meg. Nos, ezt a felvételt azóta sem találom, viszont erős a gyanúm, hogy ez egy vágatlan, eredeti szalag lehetett, mert olyan kérdések is elhangoztak benne, amelyek a most megtaláltban nem. Talán erre is rábukkanunk majd egyszer a kisfiammal egy következő csendes téli estén. :-)

http://alphaville.ucoz.hu/int_87.wav

(vafe)



Megtekintések száma: 1486 | Hozzáadta:: vafe