Főoldal » 2013 » Június » 27 » A SLAM "Garage Work" videója
11:45 AM
A SLAM "Garage Work" videója
Egy felejthetetlen videó nyomában
 
A napokban fedeztem fel egy nemrég megjelent DVD válogatáson az Alphaville 1984-es, Formel Eins-beli tv fellépését, amelyben a Sounds Like A Melody című dalukkal szerepeltek. Ez a videó – amely azóta Garage Work címen is elhíresült – sehol nem lelehető fel az interneten jó minőségben és teljes egészében. Legalábbis én eddig még nem találtam meg. Így aztán nagyot dobbant a szívem, amikor is véletlenül rábukkantam erre az idén márciusban megjelent jubileumi DVD kiadásra, amely a Formel Eins, a német televízió zenei műsorának legemlékezetesebb felvételeit tartalmazza.

Számomra is igazán emlékezetes maradt ez a videó, még így is, majd 30 év elteltével. Bár ha jobban belegondolok, az a harminc igazából csak 28 év, hiszen valamikor 1985 májusában, vagy júniusában láttam először a Magyar Televízió Zenebutik című műsorában. Akkora hatással volt rám, hogy az adás ismétlését is meg kellett, hogy nézzem. Sőt, ez volt az első Alphaville dal és az első videó, amellyel kezdetét vette az Alphaville szerelem. Évekre (vagy inkább évtizedekre) az emlékezetembe vésődtek ezek a képsorok. Sokszor azon vettem észre magam, hogy a nappali fotelja előtt állok, azt szintetizátornak használva, úgy táncolva mellette, aztán hátra-hátra nézve, mint ahogy Bernhard tette ezt a videóban. Ezen kívül más képsorok is megmaradtak bennem, mint például amikor Bernd az intró alatt egy hordóba rugdos, vagy Marian sámánszerű tánca a két szintis között a középső szólónál sálába kapaszkodva. Hát mondjuk sosem volt egy jó mozgású gyerek! És szintén megmaradt az a rész, amikor Marain az utolsó refrént egy telefonkagylóba énekli. A ruháik is tök jók és modernek voltak, Frank vasakkal kivert felsője és öve mindent vitt! Szóval ez a videó – vagy inkább tv szereplés - nagyon jól össze lett rakva, bárki ötlete is volt. Nagyon hangulatos ez a műhely koncepció a régi autókkal, hordókkal, gumikkal és szerszámos ládákkal a háttérben.
Istenem, micsoda idők voltak azok!
 
Aztán eltelt sok-sok év. Valamikor 1993 környékén tudtam szerezni Németországból több videokazettányi Alphaville anyagot, amelyek egyikén ebből a videóból is szerepelt egy részlet, sajnos nagyon rossz minőségben. Aztán hiába jött el az internet korszaka, ez a felvétel nem került fel teljes egészében a videó megosztó portálokra, mint ahogy azt már fentebb említettem. No, de eljött az idő, igen itt van, már csak egy karnyújtásnyira. Hiszen már csak ezt a DVD-t kell megszerezni és bármikor újraélhetem gyerekkorom azon felejthetetlen perceit!

Képkockák a filmből: katt a képre!
A youtube-on látható részlet itt!
Megtekintések száma: 1095 | Hozzáadta:: vafe