Főoldal » 2016 » Január » 4 » Alphaville történelem 10 - Rainer Bloss
9:07 PM
Alphaville történelem 10 - Rainer Bloss

Az Alphaville titkos tagja volt - elhunyt Rainer Bloss



2015. december 10-én hunyt el Rainer Bloss, a német elektronikus zene egyik nagy alakja, akinek zenei tevékenysége 1989-től az Alphaville-hez is köthető volt. Első munkái az együttessel a harmadik albumuk, a The Breathtaking Blue kapcsán jöttek létre: a Summer Rain és az Anyway vonós és ez utóbbi fúvós részeinek hangszerelését ő készítette el. Igazi társszerzőként Marian első albumán mutatkozott be, olyan dalokat írtak közösen, mint a Heart of the flower, a Sirens és a Sweet needles of success.     

Az 1994-ben kiadott negyedik Alphaville album, a Prostitute dalaiban teljesedett ki legelőször közös zeneszerzői munkájuk, hiszen az albumon 7 dalt jegyzett Bloss is, mint társzerző, mint zenész pedig öt dal elkészítésében jeleskedett. Ebben az időben Rainer, mint az Alphaville titkos negyedik tagja volt jelen az együttes életében, utalt rá többször is Marian a későbbiekben. Mint ahogy Marian első lemezén, a So Long Celeste albumon, úgy a második, a United címűn is dolgozott Rainer, méghozzá 6 dal komponálásában vett részt.
A soron következő Alphaville lemezen, a Salvation-on nem dolgozott, ám a záró dalt, a Pandora’s Lullaby-t mint szerző, ő is jegyezte. Jóval nagyobb rész jutott a Dreamscapes munkálataiból, és itt jelenhetett meg egy csomó olyan kiadatlan dal is, amelyet Mariannal írt a 90-es évek első felében. Meg kell említenem az antológia 6-os lemezén szereplő Elegy című opust, amely szerintem, mint a legjobban sikerült Gold-Bloss szerzemény maradt az utókorra.

Kétségtelenül Bloss az Alphaville Crazyshow című projektjében alkotott legtöbbet, legjobbat és a legnagyobbat, hiszen a 2000-es évek elejének csaknem valamennyi dalát Marian vele írta, ezek lenyomata hallható az említett album lemezein - talán csak kettő volt, amit Martin Lister-rel írtak.
Az évtized további részeiben is születtek közös szerzemények, amelyek közül több is megjelent az együttes honlapján, gondolok a karácsonyi dalra (Love will find a way) a megírt, de soha be nem mutatott Alice Csodaországban musical részleteire, vagy éppen a Save Tempelhof-ra, amely az egyik kedvencem maradt a 2008-as megjelenése óta. Reményeim szerint kiadásra kerülnek majd valamilyen formában az elmúlt évtized eddig ki nem adott közös szerzeményei, ha máshol nem is, a már korábban beharangozott DS folytatásán.

A legutóbi Alphaville album, a CROG négy dalának volt társszerzője és ezek felvételében is részt vett.

Drága Rainer, nem maradt más, mint hogy megköszönjem sokunk nevében azt a sok-sok nagyszerű zenét, amellyel az Alphaville fényét emelted az elmúlt majdnem 30 évben.
Nyugodj békében és legyen örök helyed az angyalok kórusa mellett, az Isten országában.
Ég veled… Nagyon fogsz hiányozni!

fotó: alphavillenow.com

 

Megtekintések száma: 931 | Hozzáadta:: vafe