Főoldal » 2017 » Augusztus » 14 » Alphaville történelem 13 - Flame
8:13 PM
Alphaville történelem 13 - Flame

20 évvel ezelőtt jelent meg a Flame kislemez

A mai napnak kettő szülinaposa is van az Alphaville történelemben, hiszen ezen a napon jelent meg 1992-ben Gold első albuma a So Long Celeste. Szép kerek évszám, igen, 25 évvel ezelőtt. Erről a korongról öt éve itt a blogon is megemlékeztem. A másik, 20 éves a Flame kislemez, amely szintén ezen a napon jelent meg 1997-ben.

 

Már öt évvel ezelőtt is megfeledkeztem a Salvation éra kislemezeiről, de most a huszadik évforduló kapcsán igyekeztem észben tartani őket. Nem sikerült, mert a Wishful Thinking-ről már lemaradtam: 1997. június 13. volt a megjelenés évfordulója. Június elején az alsóörsi koncertre voltam már hangolódva, azért is feledkeztem meg róla, jóllehet erről a lemezről évekkel ezelőtt írtam már egy összegzést.
 

Az album második kislemeze a Flame lett, amely 1997. augusztus 14-én jelent meg, sajnos csak egy promo cd változatban. Mivel kereskedelmi forgalomba nem került, nem is lehetett igazán sikeres, pedig nagyon megérdemelte volna.

Ez talán az utolsó olyan kislemezek egyike, amelyről nem írtam még, valahogy kimaradt mindig, pedig nagyon szeretem a dalt a mai napig, és a kiadvány maga is nagyon igényes, sokáig vadásztam is rá. Kár, hogy csak 2 track-et tartalmaz, azért többet is ki lehetett volna hozni belőle, csak hát akkor már szerintem igen kifelé állt az Alphaville rúdja a Wea-tól, vagy fordítva, ki tudja már…
 

Magát a dalt már korábban hallottam, pontosabban csak részletet belőle. 1996 decemberében volt egy rajongói party Berlinben, amelyen bemutattak dalrészleteket a Salvation-ról. Kaptam róla anno videó felvételt és azon is hallható volt a Flame. Nagyon tetszett és megszerettem, és már alig vártam, hogy hallhassam az egészet. A rádiók el is kezdték játszani annak rendje és módja szerint, Magyarországon is népszerű volt. Bár én akkoriban nem hallgattam már a Poptarisznyát, de többektől is hallottam évekkel később, hogy listavezető is volt ebben a műsorban ’97 őszén… :-)
 

A kislemezt sokáig nem tudtam megszerezni, a dal single verzióját sem ismertem, pontosan azért, mert csak promociós változata jött ki a rádiók részére. Csak évekkel később, 2005 környékén vettem meg a maxi CD-t a német ebay-en, amely a mai napig féltve őrzött darabja a gyűjteményemnek.
A borító narancs és piros színekben pompázik, amelyen egy kislány látható, kezében egy égő gyertyával, mögötte a függöny, amely utalás a Salvation borítóra. Középen pirossal az AV logó, hasonlóan, mint a WT esetében. Szép és igényes borító, az együtteshez igazán méltó színvonal, és hál Istennek sikerült tovább lépni a WT minimalista világán. Ami pedig a tartalmát illeti: az a Turbobeat remixelte a kislemez verziót, aki a WT kislemez mixét is elkövette. Egyébként nem értem, mi értelme volt ezeknek a mixeknek, divat ide, divat oda, az album verziók közelébe sem értek.

Mindenesetre az albumverzió '98 tavaszán az esküvőmön is elhangzott :-)
Boldog szülinapot Flame!

 

Megtekintések száma: 726 | Hozzáadta:: vafe