Főoldal » 2015 » Április » 14 » Alphaville történelem 7 - Frank
10:01 AM
Alphaville történelem 7 - Frank

Frank Mertens – Az elveszett

Mivel nagyon nincs időm sajnos mostanság írni – meg hát amúgy sincsenek aktualitások, amikről lehetne, egy kicsivel hosszabb szünet következik most itt a blogon. Bár jövök még a so8os lemez kommentek harmadik részével (nem felejtettem el, de tényleg nincs rá időm) de addig is itt egy újabb (régebbi) szösszenet az Alphaville hőskorához visszatérve…

Az 1988-as Kalwa írásokon elmerengve, amelyek a korabeli Alphaville három tagját mutatták be (A zászlóvivő, A kívülálló, A hippi) gondoltam néhány sor erejéig illene megemlékezni a zenekar harmadik alapító tagjáról is, aki viszonylag korán, már 1984 decemberében elhagyta az együttest.  Frank Mertens, a csendes és magába forduló zseni, sohasem kereste és szerette a nyüzsgést. Kezdetektől fogva a háttérbe húzódott, félénkségénél és magányánál csak zenészi és szerzői adottságai voltak nagyobbak.

Íme, Frank története röviden az Alphaville után, már amennyit tudunk belőle:

1986 nyarán a Lonely Boys nevű együttesével tért vissza a zenei életbe. Kötelezettségeit a lemeztársaság felé csak így tudta teljesíteni. A Hold Me című kislemez azonban megbukott. Készültek ugyan egy második kislemezzel 1987 tavaszára, ám a billentyűs Felix Lille kiválása után az együttes megszűnt. Az énekesnő, Matine Lille, egyébként Frank akkori barátnője volt.  

Mertens neve nem nagyon bukkant fel zenei berkekben ezek után. Illetve mégis, a Spilt Mirrors nevű szinti-pop formáció kapcsán többször emlegették, ám én nem találtam feltüntetve sem szerzőként, sem pedig producerként nevét az együttes lemezein.

Ami biztos, hogy 1991-ben Párizsba ment, majd hét év után tért haza, Kölnbe telepedett le. Ekkor, 1998-ban vette fel vele újra a kapcsolatot Berhnard, mégpedig a készülő Dreamscapes antológia ki nem adott anyagai miatt. Frank szerencsére rendelkezésükre bocsátotta a régi és még az ő tulajdonában lévő felvételeket.

Ekkoriban indította útjára saját webes projektjét, a Maelstrom –ot is: ambient zenei irányzatú lemezekkel, festményekkel, versekkel, szobrokkal. Egy korabeli interjúban így mesélt ezekről.  

2005-ben egy kölni újság hozta le a sokkoló hírt: Frank akkor már negyedik éve pszichózisban szenvedett.

2008 közepétől nem érhető el a weboldala, de archiválva van és egy kis nyomozás után rá is bukkantam az internet sötét bugyraiban: az egykori Maelstrom honlap.

2010 novemberében Mariant Mertens-ről kérdezték, aki azt találta mondani, hogy ő lenne az Alphaville Syd Barrett-je. ("Frank is simply disappeared from the scene. He is a kind of Syd Barrett by Alphaville.")  Kissé meglepődtem a kijelentésén, de az igazat megvallva, van némi hasonlóság a sorsuk között. Sajnos.

A jelenleg 54 éves Mertens-ről 10 éve nincs hír.

 

Megtekintések száma: 1035 | Hozzáadta:: vafe