Főoldal » 2012 » Május » 16 » Az Alphaville albumok és jelképeik - első rész
11:02 AM
Az Alphaville albumok és jelképeik - első rész
CROG – avagy az Alphaville, mint szabadkőműves páholy
 
Az Alphaville Catching Rays On Giant albumának jelképrendszere igazán kíváncsivá tett, és arra késztetett, hogy egy kicsit utána nézzek dolgoknak. Vajon mit akarnak jelenteni a legutóbbi, vagy akár a korábbi lemezek borítóin látható képek vagy jelek?

A CROG borítóján Mariant, mint szabadkőműves nagymestert láthatjuk. A mögötte látható háromszög egyértelmű utalás erre. Klasszikus szabadkőműves jelkép, amely az általuk használt szerszámokra utalnak: a körző, a vonalzó, vagy a derékszög.
Ha megfigyeljük a körző és a vonalzó állását, bizony egy A(lpha) és egy V(ille) betűt fedezhetünk fel benne. A középen látható G betű eredetileg Istenre utal (God), de éppenséggel ezt most vonatkoztathatnánk Go(l)d-ra is. Főleg, ha megnézzük ezt a 90-es években készült képet Marianról. Milyen érdekes jel van a kabátján…


A háromszög egyébként nemcsak a lemezborítón, hanem a projekt többi részében is feltűnik, a DVD anyagában is, és így mint fő motívumaként szerepel a CROG korszaknak.
A borítón látható levehető maszk (mint Marian arca) utalás lehet a The Obama Deception című filmre, illetve annak borítójára, mint ahogy azt Tor Salqvist barátunk már említette az album megjelenésekor.
Megnéztem a filmet. Hát mi tagadás, eléggé felzaklatott, de tény, hogy a meglátásom, a két dolog párhuzamba állítása még inkább bebizonyosodott: mint ahogy az amerikai elnök is csak egy báb és egy szűk gazdasági és pénzügyi érdekcsoport szavai szerint cselekszik, úgy a mi Marian Goldunk is beállt a sorba és úgy táncol, ahogy, ez esetben a Universal kiadó fütyül. De legalább nyílt lapokkal (lásd szintén a borítón) játszik és vállalja. (Még egy apróság: a márvány istenfej a borító tetején középen Persephoné, az alvilág úrnője, aki szintén Illuminati szimbólum.)
Ezt látom a borítóról és ez cseng vissza rögtön a nyitó dalban is, a maga ironikus megfogalmazásában. A Song For No One utolsó szakasza pedig rátesz még egy lapáttal: egy titkos és kódolt üzenet a nagyoknak polári nyelven énekelve. A londoni meleg kultúra nyelvét azért alakították ki és használták a huszadik század második felében, hogy beszélői ismertetlenek és védettek maradjanak a nem éppen toleráns társadalomi rétegekkel szemben. Mint ahogy a szabadkőművesek (és az ahhoz hasonló csoportok) is egy tikos társaság, a polári nyelvet használó meleg szubkultúrát is egyfajta titokzatosság övezi. A kérdés csak az, mit akart az Alphaville üzenni ezzel a szakasszal? Hát azt, amit már 1994-ben a Prostitute lemezzel és címmel.
A polári nyelvű rész a férfi prostitúcióra utal: a zenészek tulajdonképpen eladják magukat, mint a kurvák. Magyarul, Gold lefeküdt a kiadónak a pénzért. Ez a '94-es album mondandójának újbóli megfogalmazása is lehet. Úgy látszik, Goldnak nagyon tetszik ez a motívum, bár tovább lépett és nem ismétli önmagát ebben a témában sem, hiszen itt a férfi prostitúcióra utal a polári nyelven keresztül. Még egy szösszenet, ha már a londoni meleg kultúra így szóba került. A nagylemez borítóján az album címében és a dalok címeiben az R és a K betűknek tükörképeit láthatjuk. Láttam már ilyet lemezborítón, méghozzá a 80-as évek közepén megjelent első Communadrs albumon. Ugye mondanom sem kell, hogy ez a két csávó is angol volt és meleg…



Kettő gondolat erejéig kanyarodjunk még vissza egy kicsit a szabadkőművesekhez. Kutatásom során találkoztam egy állítólagos globális lehallgatórendszer (Echelon) kistestvérével is (Information Awereness Office – Információtudatossági Hivatal), amelyet egészen véletlenül IAO–nak rövidítettek valamikor. Milyen ismerős, nem egy dalcím köszön vissza benne?
A rendszer logója:



Ha figyelmesen szemügyre vesszük a logót, ott van benne a szabadkőművesek másik jelképe, a piramis, a tetején Isten (vagy a Nagy Testvér?) mindent látó szemével. Hát bizony piramissal és szemmel is találkoztunk már Alphaville lemezek borítóin, elég, ha a CROG hátsó borítójára, vagy a Romeos kislemez borítójára gondolunk.
 
No, de elég mára a találgatásokból, azért nem kell mindent komolyan venni, amit most itt olvastál. ;-)

(by jacky27 és vafe)







Megtekintések száma: 1571 | Hozzáadta:: vafe