Főoldal » 2012 » Augusztus » 9 » Marian Gold a "Lassie Come Home"-ról
10:28 AM
Marian Gold a "Lassie Come Home"-ról
Lassie Come Home a IV. szintről: avagy nem kell mindent érteni ahhoz, hogy a legfontosabbat megértsük
 
„Lassie a XX. század egyik mitikus alakja, és mint minden mondánál, itt is az emberek egy meghatározott csoportjának mintaképe (példaképe), illetve képviselője, akiket ez a darab bemutat.
 
A három strófa mindegyike az egyedüllét, a magányosság és az elkallódottság zavarának reális helyzetét meséli el, valamint ezek hatását az öntudatra (I. és II. szint) amiből egy új valóság bontakozik ki. A valóságnak ez a két szintje így fonódik össze a szövegben egy III. szintet képezve, és tulajdonképpen ez az, amit a szöveg ír.
 
A rejtélyesség azonban, valójában célja volt ennek az írásnak, és erre szükség is van, azért, hogy új asszociációkat szabadítson fel. Akkor végre kibontakoztathatjuk a hallgató (a Te) fantáziádat is. Ezért nem fejtjük ki jobban, bővebben a szöveget, ezért nem értelmezzük tágabban, mert ez a fantázia (a Tied és nem a mienk) lesz a kulcsa az Utópiádhoz, ahhoz az érintetlen és megálmodhatatlan birodalomhoz – az általunk „Megígért Királysághoz” (Jerusalem) – ami valahol a Te fantáziád forrása is.
 
Arrafelé igyekezz, és ne add el magad nevetséges 4000 márkáért, hiszen ott többet kapsz, sokkal többet! Tégy tehát, amit akarsz. Rendben?!”
 
(Marian Gold, 1986)
Megtekintések száma: 750 | Hozzáadta:: vafe