« 1 2 3 4 »

Azok a bizonyos délutánok egy elképzelt világban



Sok mindent leírtam már az Utopia lemezről, legyen szó kritikáról, vagy találgatásokról, de néhány személyes élményemet mostanra tartogattam, hogy a korong 30 éves lett. A legelső benyomásaim az Alphaville második albumát illetően elég vegyesek voltak, mert hát egy újabb szinti lemezt vártam a Forever Young ... Tovább »

Megtekintések száma: 952 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2016-06-05

A tükör sokadik oldala

A legutóbbi poszthoz kapcsolódik valamennyire a mostani is, mert a szülinapos Dance With Me b-oldalán hallható The Mirror olyan hatással volt rám, hogy majd tíz év elteltével én is írtam egy ilyen című dalt. Ennél több közük ugyan nincs egymáshoz, mégis szeretném megmutatni, mert az Alphaville és a szintetizátorok iránti rajongásom vitt odáig a 90-es években, hogy magam is dalok (illetve inkább dalötletek) fabrikálásába kezdtem. A tükör talán az egyik legjobban sikerült (és az egyik utolsó) szösszenet volt, aztán utána valahogy másfelé kanyarodott az életem. Mint ahogy a versek írása is abba maradt, a dalok írása sem foglalkoztatott ... Tovább »

Megtekintések száma: 850 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2016-05-10

Csillagporban ébredő kristálytetők alatt

Az idei év az Utopia lemez és a hozzá kapcsolódó kislemezek jubileumáról szól majd – ha csak ki nem jön végre a már kilátásba helyezett Strange Attractor – és hát mindjárt kezdhetem is a sort a Dance With Me 30. szülinapjával. Meglehetősen nehezen éltem meg azt az időszakot, mert hát akkorra már nagy Alphaville fan lettem, a visszatérő kislemez megjelenése pedig elég sokat váratott magára. Akkoriban Magyarországon egy-két olyan valamire való rádióműsor volt, amelyből tájékozódni lehetett a külföldi könnyűzene éppen aktuális helyzetéről. 15 évvel ezelőtt írtam a Dreamscapes – ahogy én megéltem < ... Tovább »

Megtekintések száma: 902 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2016-03-28

A márciusi ifjak Freiberg-ben
avagy 20 éve voltam életem első Alphaville buliján

A mai poszt ismét az emlékezésé, mert hát ugyebár nem lehet nem megemlékezni életem első Alphaville koncert élményéről, amely éppen a mai napon volt, 20 évvel ezelőtt.

1996. március 2-án egészen a németországi Freiberg-ig utaztunk a Heltai testvérekkel. Már maga az utazás is egy hatalmas élmény volt, hát még a koncert! Ennek kapcsán egy régi írásom régóta olvasható itt. Igazából sok újat nem tudok ehhez hozzáfűzni, talán csak annyit, hogy az em ... Tovább »

Megtekintések száma: 903 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2016-03-02

Az Alphaville titkos tagja volt - elhunyt Rainer Bloss



2015. december 10-én hunyt el Rainer Bloss, a német elektronikus zene egyik nagy alakja, akinek zenei tevékenysége 1989-től az Alphaville-hez is köthető volt. Első munkái az együttessel a harmadik albumuk, a The Breathtaking Blue kapcsán jöttek létre: a Summer Rain és az Anyway vonós és ez utóbbi fúvós részeinek ha ... Tovább »

Megtekintések száma: 931 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2016-01-04

Öreg vagyok
(A Welt am Sonntag telefoninterjúja Marian Golddal – 2015. november 23.)

Bár az elmúlt tíz napban nem volt olyan, hogy ne gondoltam volna többször is Rainer Bloss-ra, de az ő emlékét megidéző posztom várat még magára. Addig is, amíg összeszedem magam és a gondolataim, jöjjön a blog karácsonyi ajándéka, az elmúlt év egyetlen valamire való interjúja Mariannal, illetve annak fordítása Voyager jovoltából. Köszi szépen Voyager!!! ;-) &n ... Tovább »

Megtekintések száma: 1322 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2015-12-20

Csak hallgatom a delfinek hangját

Régóta porosodott ez az írás egy world fájlban a merevlemezen, el is felejtettem, hogy ezt is megírtam már másfél évvel ezelőtt. Most hogy belenéztem, eszembe jutott, hogy épp a napokban lesz a Sensations kislemez megjelenésének évfordulója. Igaz, a harmincadik lenne jövőre, de addig már nem várok vele, ezekben az írásokban igazán ínséges időkben. Szóval kevés olyan Alphaville korong van már, amiről ne írtam volna, az Utopia korszakból is már csak ez maradt ki. Jöjjön akkor ez a „szenzáció számba” menő dal, ami szerintem igazi vízválasztó dala lett ennek a korszaknak. Mondano ... Tovább »

Megtekintések száma: 799 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2015-12-03

Egy rég elfeledett műsor függönye

A név - Janey Diamond - egy Alphaville rajongó költőt takar, akinek első versei még az Utopia Mirror nevű fanzinban jelentek meg talán 1986-ban. Marian Gold-nak nagyon megtetszettek az írásai és elsőként a For A Million című dalukhoz használta fel egyik versrészletét. Talán emlékeztek rá, az utolsó szakaszról van szó, az „és tudjuk, hogy tegnap barna volt a hold” kezdetűről.

... Tovább »

Megtekintések száma: 936 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2015-10-01

A sequencer volt mindig a barátom

Még idén januárban jelent meg egy hosszabb interjú az Alphaville-ről a német Keys magazinban, amely zenékkel és komputerekkel foglalkozik. Marian és Bernhard mesélt benne az együttes történetéről a so80s lemez megjelenése kapcsán, hangsúlyozva a 80-as évek zene készítésének technikai háttereit. Nemrég kezdtem el a fordítását, íme, az első rész:

1984-ben az Alphaville a B ... Tovább »

Megtekintések száma: 1162 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2015-08-26

A lipcsei koncert

Egy újabb koncerttel kapcsolatos poszt következik, hiszen húsz évvel ezelőtt a mai napon mutatkozott be a német közönség előtt az Alphaville először élőben. 1995. július 8-án, Lipcsében adta első koncertjét az együttes Live Band-je a ... Tovább »

Megtekintések száma: 1154 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2015-07-08

Az együttes, amely poptörténelmet írt

Az Alphaville 2000-ben ért el turnéinak összegzését tekintve oda, ahova a Depeche Mode már 1989-ben eljutott a 101 című koncertlemezével. Nemrég olvastam egy nagyszerű írást a lemezükről és valóban, én is azt a korongot választanám tőlük, ha egy lakatlan szigetre száműznének.

Ha az Alphaville-től kellene ... Tovább »

Megtekintések száma: 797 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2015-06-26

Ezekben a szuperszonikus csodaországokban

Régen volt már a hivatalos levelező listán ilyen hosszú és érdekes bejegyzés Marian Gold-tól. Ezúttal az együttes dalainak stílusát részletezte, visszaemlékezve régi koncertekre, és az Alphaville-hez köthető anyagokra: 

Kedves listatagok, Outsider, üdv mindeninek,

Nagyon köszönöm, a bejegyzéseitek eszembe juttattak egy csomó jó és mókás emléket! Íme, néhány megj ... Tovább »

Megtekintések száma: 1324 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2015-05-21

Frank Mertens – Az elveszett

Mivel nagyon nincs időm sajnos mostanság írni – meg hát amúgy sincsenek aktualitások, amikről lehetne, egy kicsivel hosszabb szünet következik most itt a blogon. Bár jövök még a so8os lemez kommentek harmadik részével (nem felejtettem el, de tényleg nincs rá időm) de addig is itt egy újabb (régebbi) szösszenet az Alphaville hőskorához visszatérve…

... Tovább »

Megtekintések száma: 1032 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2015-04-14

A Jet Set sztori

Még egy mementó jellegű poszt következik, mert, hogy egy olyan kislemezről esik szó az alábbiakban, amely igen csak összekuszálta tinédzser éveim elejét és az Alphaville iránti szeretetemet, és amelyről ugyan sok mindent leírtam már, de néhány fontos emlék azért kimaradt. Meg amúgy sincs sajnos friss anyag az együttest illetően, amelyről írni lehetne - illetve egy van, de annak fordítása még várat magára. 

... Tovább »

Megtekintések száma: 2032 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2015-03-02

A Tangerine Dream-től a The Breathtaking Blue-ig

Zenei fórumokat böngészve olvastam a szomorú hírt, hogy 2015. január 20-án meghalt Edgar Froese, a Tangerine Dream alapítója és zenei motorja. Haláláról Klaus Schulze is megemlékezett honlapján, akivel a legelső albumukat, az Electronic Meditation-t készítették 1970-ben. Klaus honlapját böngészve, kíváncsi voltam rá, hogy az Alphaville-lel való közös munkáról megemlékezik-e az életútjában. Nos, igaz csak néhány sorban, de megtette.  Íme:

... Tovább »

Megtekintések száma: 774 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2015-02-06

25 éve jelent meg a Mysteries Of Love kislemez

Bár a grafikák és a dalok sorrendjében az albumon a She Fades Away következne, de a kerek évforduló miatt most kivételt teszek. A hivatalos diszkográfia szerint 1990. január 5-én jelent meg a TBB harmadik kislemeze, a Mysteries Of Love, de több helyen találkoztam már a január 12.-i dátummal is.

A lény ... Tovább »

Megtekintések száma: 795 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2015-01-12

Gyerünk és élvezd a varázslatot! - Marian Gold a so8os kiadványról - 1. rész

Ok, nos, miért is vagyunk itt: „so8os presents Alphaville“, … hé, ezek mi vagyunk, úgy értem Bernhard, Frank, Rick és én! De ez nem csak rólunk szól. Itt van Piet Blank és Jaspa Jones, akik kitalálói ennek a félelmetes projectnek, amelyben a 80-as évek anyagait remixelik. Ezeket úgy hívtuk annak idején, hogy maxi vagy 12“-es lemezek. Tudod mire gondolok? Azokra a nagy fekete bakelit lemezekre, amelyek különös gépeken forogtak, és amelyek úgy néztek ki, mint a lelassult egykezes banditák. Nos, P ... Tovább »

Megtekintések száma: 755 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-12-26

so8os presents Alphaville

Majd egy évvel ezelőtt játszottam el a gondolattal, miszerint a 30. jubileumi év kapcsán vajon kapunk-e valamilyen Alphaville kiadványt.  Elsősorban az együttes első albumára gondoltam, pontosabban annak egy remastered újra kiadására, és csak félve jegyeztem meg, hogy milyen remek lenne egy bővített kiadás a maxi verziókkal és a kislemezek b oldalaival. Egy új album ... Tovább »

Megtekintések száma: 1045 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-10-30

Az Alphaville Párizsban

Az együttes indulásának 30. évfordulóját ünnepelte Párizsban 2014. szeptember 27-én, a Le Divan du Monde-ban egy felejthetetlen klubkoncerttel. Én sajnos nem lehettem ott, de jó néhány jelenlévő ismerőstől, régi cimborától kaptam néhány mondatos beszámolókat. Sokuk szerint az együttes eddigi legjobb koncertjét adta. Az általuk elmondottakat nagyszerűen támasztották alá az azóta már a  Youtube-on megnézhető videók is.

Ami tehát a koncertet illeti: a Dreamroom-ra kirakott Youtube videók hangjait töltöttem le, egészen jól szólnak, d ... Tovább »

Megtekintések száma: 718 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-10-23

Tárcsázom azt a számot a könnyeimben

Ez az album egy meghatározó pontja volt életemnek, pontosabban a zenéhez való viszonyomhoz. Már 10 évesen észrevettem, hogy lenyűgözött az orgona hangja a vasárnapi szentmiséken, aztán, hogy mind szívesebben kapcsoltam a rádió zenei műsoraira; már kisiskolás korom komolyzenei hangversenyeit is szájtátva hallgattam, szóval úgy bennem élt a zene. Minden fajtája. Aztán mégsem lettem muzsikus. Érdekes, de így alakult.

Szóval, az Alphaville. Egy kicsit később, valamikor 1984 őszén ért utol az őrület. Mert hát így visszaemlékezve - az volt. 12 évesen. A Sounds Like A Melody volt az első daluk, amit szalagra rögzítettem, aztán jött a többi sorban: az ... Tovább »

Megtekintések száma: 1496 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-09-27

"Fordítsuk aranyló arcunkat a Nap felé"

A Forever Young kifejezést meghallva, talán nincs is olyan ember a zenekedvelők között, aki ne tudná melyik dalról is van szó. Kétség kívül, a 80-as évek egyik legszebb és legemlékezetesebb himnusza az Alphaville harmadik, 1984. szeptember 21-én megjelent kislemeze volt.

Abban az évben, és azt követő 1985-ben még inkább, nem volt a rádióban olyan könnyűzenei műsor, amelyben ne hangzott volna el. A dal népszerűségét még az egyre jobban elhatalmasodó Modern Talking láz sem halványította el.

... Tovább »
Megtekintések száma: 716 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-09-21

Az Alphaville Miskolcon - 2014. szeptember 6.

Három évvel ezelőtt láttam utoljára az Alphaville-t Alsóörsön, s mivel a szegedi és tokaji koncert szándékosan kimaradt tavaly és tavalyelőtt az életemből, úgy gondoltam a miskolcira mégis csak el kellene mennem. Már csak azért is, mert ugye illendő megünnepelni valahogy az együttes indulásának 30. évfordulóját (ha már Párizsban úgysem lehetek ott) meg hát gondoltam, megnézem magamnak ezt a Carsten gyereket a billentyűk mögött.

A Népkerthez időben érkeztünk a feleségemmel, volt még parkolóhely közel, a jegyvásárlás is megvolt negyed óra után, aztán irány a nagyszínpad - csak hogy tudjuk mi, merre. Aztán sétáltunk egyet - akkor mé ... Tovább »

Megtekintések száma: 1467 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-09-07

Alphaville – a vörös lapok

A Prostitute 1994. augusztus 26.-i megjelenése kapcsán a Moonoffice egy új és részletes ismertetőt küldött akkoriban az együttes iránt érdeklődőknek. Az alábbiakban ezeknek a vörös lapoknak a szövegét olvashatjátok, mellyel egyben megemlékezünk a lemez megjelenésének 20. évfordulójáról. Az írás először a Secret Spells fanzine ... Tovább »

Megtekintések száma: 1470 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-08-26

To Germany With Love - Marian Gold mementója

"1978-ban új graffiti tűnt fel Nyugat-Berlinben: "Háború a háborúk között". Egy másik népszerű szlogen így hangzott: "Nincs jövő!" Az autópályahídra az Avus felvezető fölött valaki a "Semmi hatalmat senkinek"-et fújta.  Ez volt az úgynevezett szentháromsága minden akkori underground filozófiának. A legtöbben közülünk a szívük mélyéből gyűlöltük Németországot. Ez a gyűlölt hely távol volt attól, amit az ember hazának nevezhetett.

Emigránsok voltunk, múlt nélküliek, a biz ... Tovább »

Megtekintések száma: 771 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-08-03

Ricky Echolette: El video Mexicano, avagy a mexikói videó

Igazán emlékezetes maradt számomra 1994 nyara, amikor is végre sok-sok év után új Alphaville kislemez, majd album jelent meg. A Fools igazán nagyot ütött, a dal már elsőre nagyon bejött, aztán jött a videó,  amely talán az addigi egyik legjobbjuk volt. Az együttes akkori egyik billentyűse, Echolette írt egy remek beszámolót a klip forgatásáról, amely a korabeli Moonpaper egyik számában je ... Tovább »

Megtekintések száma: 798 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-07-08

Martin Lister-re emlékezünk: az alphavillenow.com interjúja (2011)

Sokan sokáig nem tudtunk mit kezdeni Martin elvesztésével. De ahogy Marian is mondta, a show-nak folytatódnia kell... S bár az együttes azóta már kiegészült Carsten Brocker billentyűssel, és az újabb koncerteken már sokan találkozhattak vele, azért Martin hiánya még sokáig foglalkoztat majd bennünket. Emlékét most egy korábbi interjúval szeretnénk idézni, amelyet még az alphavillenow.com készített néhány évvel ezelőtt...

Tobias Prohl: Hey ... Tovább »

Megtekintések száma: 1810 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-07-05

A siker összekovácsolta őket. De "néha borzasztóan egymás idegeire megyünk!"

A szomorú aktualitás után egy poszt erejéig szeretnék ismét visszatérni a múlthoz. 30 évvel ezelőtt ezekben a hetekben az együttes már túl volt a második kislemezük megjelenésén és éppen annak sikerét ünnepelhette. Mindezek mellett a fiúkat már az első albumuk elkészítésének lehetősége foglalkoztatta. A Bravo 1984. júniusában megjelent interjúja legalábbis erre enged következtetni...

... Tovább »

Megtekintések száma: 725 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-06-30

Martin Lister itt hagyott bennünket


 

Már egy hete, hogy Martin nincs közöttünk.
Valamennyire csillapodott a fájdalom, de az űr, amelyet Martin maga mögött hagyott, valahogy nem enged. Lister halála megrázott és hosszú napokig nem tudtam elhinni. Pedig nem kötődtem hozzá olyan szorosan, érzelmileg nem volt akkora hatással rám, mint az őt megelőző Alphaville tagok. Sőt, kezdetben egy kicsit még haragudtam is rá, mert hát valljuk be, azért Ő volt az, akivel elindult 1995-ben az együttes lassú átalakulása úgy, hogy a régi tagok lassan elfogytak Marian mellől. Igen, e ... Tovább »

Megtekintések száma: 775 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-05-28

A herointól a meséig

Az együttes második kislemeze, a Sounds Like A Melody, ezekben a napokban jelent meg – 30 évvel ezelőtt. Sokat gondolkodtam, mit is lehetne írni ebből az alkalomból a dalról, de rájöttem, hogy tulajdonképpen már mindent elmeséltem róla különböző fórumokon és előző írásaimban.
A „Mysteries Of Love” kislemezükig ez volt nálam az örök kedvenc single. Már csak azért is, mert ez volt az első daluk, ami annak idején hihetetlenül megérintett és kezdetét vette az örök Alphaville szerelem. Arról meg nem is beszélve, hogy az a bizonyos ... Tovább »

Megtekintések száma: 951 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-05-17

A Red Rose interjú – 2. rész – premier!
avagy: a művészet, mint a legszabadabb hely a Földön


Ahogy a blogindító bejegyzésemben megígértem, örömmel adom közre az együttessel készült interjú második felét, miután ezt néhány hete megtaláltam. Valószínű, hogy csak egy, hosszabb interjú készült anno, de az akkori pártállamban ezek a részek nem mehettek le adásba. Ezért is került megvágásra, és csak a már korábban bemutatott részeket ismerhettük meg. Ez a rész elég kalandos úton került hozzám: ha jól emlékszem 1995-ben kaptam meg Bné Nyilas Mónikától, aki ... Tovább »

Megtekintések száma: 914 | Hozzáadta:: vafe | Dátum: 2014-05-11